Hollandse Nieuwe weetjes
Maatjesharing
Haring wordt ook wel maatjesharing genoemd. Dit komt omdat maatjesharing vroeger wel 'maagdelijke haring' werd genoemd, omdat deze haring nog geen hom en kuit bevat. De woorden 'maagdelijke haring' zijn verbasterd tot het woord 'maatjesharing'.
Hollandse Nieuwe haring
De Hollandse Nieuwe haring wordt in zes weken tijd half mei tot juli gevangen, want juist dan is de haring in het goede biologische stadium om er Hollandse Nieuwe van te maken. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is en op traditionele Nederlandse manier schoongemaakt gekaakt, gerijpt en gefileerd is.
Hollandse Nieuwe het hele jaar door
Na de vangst gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in. Dit invriezen is bij wet verplicht. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn.
Na augustus vervalt de aanduiding Hollandse Nieuwe. Gebruikelijker is dan de naam 'maatjesharing'. Het is dezelfde haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen.
Rolmops
Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring, of aan boord in zijn geheel ingevroren en geëxporteerd.
Vishandel Toolenburg,
"Zeeverse kwaliteit met vakmanschap bereid"
Haring is een vis met een rijke historie.
Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vissector.
De haringvangst heeft zelfs tot een aantal oorlogen met Engeland geleid.
Ook tegenwoordig is haring één van de belangrijkste producten in de viswinkel.